Το πρόγραμμα πιστοποίησης «Αθλητικός Φυσικοθεραπευτής – Ειδικός Άσκησης» βασίζεται σε μια σειρά μαθημάτων και απόκτησης εξειδικευμένων ικανοτήτων τα οποία ενσωματώνουν τις έντεκα (11) δεξιότητες-προαπαιτούμενα (competencies) της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αθλητικής Φυσικοθεραπείας (IFSPT) για την απόκτηση του διεθνούς τίτλου "Αθλητικός Φυσικοθεραπευτής – Ειδικός Άσκησης". Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του προγράμματος ακολουθεί το πρόγραμμα πιστοποίησης του Αυστραλιανού Συλλόγου Φυσικοθεραπείας (Australian Physiotherapy Association - APA) για την απονομή του επαγγελματικού τίτλου «Αθλητικός Φυσικοθεραπευτής – Ειδικός Άσκησης (Sports and Exercise Physiotherapist)», όπως χορηγείται στον αναφερόμενο Σύλλογο.
Το πρόγραμμα αποτελείται συνολικά από τρία (3) επίπεδα (levels) εκπαίδευσης και δύο (2) πιστοποιήσεις. Τα 2 πρώτα επίπεδα οδηγούν στην Εθνική Βασική Πιστοποίηση και ολοκληρώνονται σε διάρκεια 2 ετών. Τα επίπεδα αυτά περιλαμβάνουν σειρά σεμιναρίων επιμόρφωσης (εξ αποστάσεως και δια ζώσης), σε συνεργασία με τον ΑΡΑ και τα ΚΕΔΙΒΙΜ των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας και Πατρών. Η ολοκλήρωση των 2 επιπέδων και η απόκτηση της Εθνικής Βασικής Πιστοποίησης επιτρέπουν στον υποψήφιο την μετάβαση στο επίπεδο 3 και στην απόκτηση της Διεθνούς Πιστοποίησης, ολοκληρώνοντας όλες τις προϋποθέσεις της IFSPT (η δυνατότητα αυτή είναι σε εξέλιξη και θα είναι διαθέσιμη σε επόμενο χρονικό στάδιο).
Συνοπτικά, τα σεμινάρια επιμόρφωσης και τα προαπαιτούμενα του προγράμματος είναι τα εξής (Εικόνα 1):
Περιληπτικά, τα σεμινάρια επιμόρφωσης, μαζί με τα προαπαιτούμενα του προγράμματος, για τα πρώτα δύο Επίπεδα είναι τα παρακάτω:
Επίπεδο 1
Επίπεδο 2
Αναλυτικά, το σεμινάριο APA επιπέδου 1 (APA Level 1) περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες:
Αναλυτικά, το σεμινάριο APA επιπέδου 2 (APA Level 2), που οδηγεί στην απόκτηση της Εθνικής Βασικής Πιστοποίησης – Απόκτησης τίτλου "Αθλητικός Φυσικοθεραπευτής - Ειδικός Άσκησης" Επίπεδο 2, περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες:
Για κάθε συμμετέχοντα κάθε εκπαιδευτικής σειράς του Προγράμματος Πιστοποίησης «Αθλητικός Φυσικοθεραπευτής – Ειδικός Άσκησης» δημιουργείται ατομικός φάκελος με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (βιογραφικό, πιστοποιητικά, βεβαιώσεις κλπ) που κάθε φορά πρέπει να είναι σε ισχύ, μέχρι την ολοκλήρωση του Προγράμματος. Ο φάκελος αυτός είναι ηλεκτρονικός και δημιουργείται μέσω της πλατφόρμας του μητρώου στην ιστοσελίδα του ΠΣΦ, κατά την αίτηση του συμμετέχοντα (μετά την είσοδο στο μητρώο από την σελίδα https://psf.org.gr/login.php → στη δεξιά στήλη του menu επιλογών → Πιστοποιημένο Πρόγραμμα «Αθλητικός Φυσικοθεραπευτής – Ειδικός Άσκησης»).
Οι συμμετέχοντες οφείλουν να ενημερώνουν τον ατομικό τους φάκελο με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά κάθε φορά που επέρχεται αλλαγή (απόκτηση νέου ή ανανέωση δικαιολογητικού), με την ίδια διαδικασία που έγινε η αίτηση, δηλαδή ηλεκτρονικά, μέσα από την ιστοσελίδα του ΠΣΦ (επιλέγοντας «Σύνδεση», μετά την είσοδο μελών στο μητρώο → στη δεξιά στήλη του menu επιλογών → Πιστοποιημένο Πρόγραμμα «Αθλητικός Φυσικοθεραπευτής – Ειδικός Άσκησης» → παράγραφος 2 «Υποβολή αίτησης συμμετοχής…» → επιλογή «Ανέβασμα αρχείου»).
Οι ατομικοί φάκελοι πρέπει να ενημερώνονται τουλάχιστον τρεις (3) φορές κατ’ έτος από κάθε συμμετέχοντα, με τις παρακάτω προθεσμίες: 1) μέχρι τις 15/09, 2) μέχρι τις 15/12 και 3) μέχρι τις 15/04 κάθε έτους.
Οι ατομικοί φάκελοι κάθε συμμετέχοντα αξιολογούνται από την Επιστημονική Επιτροπή τρεις (3) φορές τον χρόνο, με τις παρακάτω προθεσμίες: 1) μέχρι τις 15/10, 2) μέχρι τις 15/01 και 3) μέχρι τις 15/05 κάθε έτους.
Όσα δικαιολογητικά αναρτώνται μέχρι την προθεσμία ενημέρωσης, θα αξιολογούνται από την Επιτροπή κατά την επόμενη προθεσμία αξιολόγησης (πχ όσα δικαιολογητικά ενημερώνονται μέχρι τις 15/09 του έτους, θα αξιολογηθούν στις 15/10 του έτους κοκ).
Οι υποψήφιοι Έλληνες Αθλητικοί Φυσικοθεραπευτές μπορούν, εκτός από το πρόγραμμα του ΠΣΦ, να φοιτήσουν σε Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με γνωστικό αντικείμενο την Αθλητική Φυσικοθεραπεία ή άλλο συναφές και να καταθέσουν φάκελο εξέτασης στην Επιστημονική Επιτροπή, ώστε να ελεγχθεί το επίπεδο επάρκειας βάσει του περιγράμματος σπουδών (Επίπεδο 1, 2 ή 3). Επιπλέον, έχουν την δυνατότητα να οργανώσουν το προσωπικό τους χαρτοφυλάκιο δεξιοτήτων (portfolio), βάσει των δεξιοτήτων της IFSPT και να καταθέσουν ολοκληρωμένο φάκελο στην Επιστημονική Επιτροπή, ώστε να ελεγχθεί το επίπεδο επάρκειας.
Ο ΠΣΦ επιδιώκει την ολοκλήρωση του προγράμματος σε συνεργασία με τον APA και την IFSPT. Πρέπει, όμως, να γίνει σαφές ότι το όλο πρόγραμμα είναι μακροχρόνιο και απαιτεί ποικιλία δράσεων και γνώσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί.